dinsdag 23 oktober 2012

Winnen met technologie

Het ontwikkelen van uitmuntende technologie, een perfect werkend product of het hebben van briljante ideeën is geen garantie voor succes. Innovaties worden steeds sneller achterhaald en zijn al snel een commodity. Ook de concurrentie ligt voortdurend op de loer om uw klanten te veroveren door sneller op de markt te komen of onder uw prijzen door te gaan. Zeker in tijden van onzekerheid en kostenbesparingen wilt u mensen aan u binden: klanten, partners, leveranciers, voorschrijvers, medewerkers, enz. Daarom is het prettig als zij u zien als een winnaar. 

Het zit over het algemeen niet zo in de genen van de technologiesector om haar prestaties van de daken te schreeuwen of haar meerwaarde heel actief naar buiten te brengen naar een groot publiek. Zo dacht bijna heel Nederland dat alle maakindustrie naar Azië moest verdwijnen en Nederland alleen kans had als zij een service-economie zou worden. Men, het grote publiek, had geen flauw benul dat juist in de maakindustrie in Nederland fantastische dingen gebeuren. En zo heeft de jeugd te weinig benul hoe aantrekkelijk het kan zijn om in de technologie te werken en weten investeerders de technologiebedrijven en TU's onvoldoende te vinden. 
Tijd om technologie beter te verkopen aan de buitenwereld.

Winnen

Bescheidenheid siert de mens, maar kan je in de markt flink voor de voeten lopen. Je gaat er dan van uit dat anderen wel zullen zien wat jouw meerwaarde is. Die vlieger gaat dus niet meer op in een speelveld waar iedereen keihard voor zijn plaats moet knokken. Dan kun je beter maar aan zoveel mogelijk mensen laten zien hoe goed je bent, daar werk je tenslotte ook hard voor. Die mensen kopen misschien niet allemaal je product, maar willen zich misschien wel aan je binden als partner, financier, voorschriiver, medewerker, enz. Maar alleen als zij denken dat deze relatie hen iets gaat opleveren. Dat zij ermee gaan winnen. Als mensen jou zien als winnaar geeft dat de nodige voordelen, bijvoorbeeld: 

  • mensen komen liever voor u werken
  • uw mensen komen makkelijker binnen bij mogelijk nieuwe relaties,
  • bestaande relaties laten zich erop voorstaan dat ze met u zijn verbonden,  laten u niet snel vallen, ook niet voor een lagere prijs en kunnen zelfs fan van u worden die u vermelden op hun website, u 'retweeten' op Twitter, 'liken' op Facebook of aanbevelen op Linkedin.

Durven

Een winnaar durft zich te laten zien, heeft een mening en spreekt die uit naar zoveel mogelijk mensen, ook via traditionele of social media. Hij (lees ook ‘zij’) probeert zoveel mogelijk mensen voor zich te winnen die een bepaalde rol spelen in zijn omgeving of speelveld: beslisser, beïnvloeder, regelgever, investeerder, opleider, voorschrijver, nieuwe of bestaande medewerker.
Een winnaar heeft een visie op ontwikkelingen in markt en maatschappij, weet anderen daarin mee te nemen en creëert zo niet alleen een rationele, maar ook een emotionele band met zijn externe doelgroepen en medewerkers.  Hij krijgt daarmee een voorkeurspositie waar een ander moeilijk tussen kan komen en die hem ook sterker laat staan in moeilijke discussies, zoals onderhandelingen over prijzen. 

Doen

Je bent een winnaar omdat anderen dat vinden en die perceptie is te beïnvloeden. Natuurlijk door goede dingen te doen, beter te willen zijn, maar ook door je meerwaarde voor markt en maatschappij te delen met mensen die je organisatie laten groeien. Door met hen een dialoog aan te gaan en een relatie op te bouwen. Daarmee ga je ze voor je winnen en aan je binden, zodat ze je product of dienst willen aanschaffen, met je willen werken of voor je willen werken, je informatie of feedback willen geven, je aanbevelen of op een andere manier gaan helpen.

Relevante mensen voor je winnen doe je door je bedrijf te laten leven in haar speelveld, bij mensen die mee kunnen werken aan je groei. Daarvoor is uitgekiende marketing en communicatie nodig en juist daar valt voor veel technologiebedrijven nog veel te winnen.

Is your tech alive?  www.techalive.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten